zondag 24 februari 2013

A game of Thrones

Of de zoektocht naar de Troonzetel voor onze jonge Koning

Op 30 April aanstaande zal voor de zevende  maal een Soeverein uit het Huis Oranje-Nassau worden ingehuldigd als Koning(in) der Nederlanden. Een historische gebeurtenis. Nederland heeft geen vaste troon voor de inhuldiging zoals bijvoorbeeld  de Koningen van Engeland die al sinds 1296 hebben Bijna  alle Britse  Soevereinen zijn op deze  St Edward's  chair  gekroond met uitzondering van de Katholieke Mary I die  koos voor een troon die zij van de Paus ontving en 'onze eigen' Mary II die in 1689 gelijktijdig met Willem III gekroond werd. Voor haar werd een replica gebouwd .



Maar zo gaat het in Nederland dus niet . De troon waar men hier onwillekeurig aan denkt bij :  'De  Troon' is die uit de Ridderzaal waarop het Staatshoofd zit wanneer die de troonrede uitspreekt. Deze  Troon werd  in 1904 door Dr. H.J.P. Cuypers ontworpen en door de Haagsche  firma Fermin uitgevoerd .


Deze zeer hoge zetel met baldakijn leent zich ogenschijnlijk niet voor plaating in de Nieuwe Kerk . Het zou het prachtige koperen  koorhek maar ontsieren.



Cuypers heeft  naast de zetel voor Koningin Wilhelmina nog twee  lagere zetels voor  Prins Hendrik en Koningin-Moeder Emma gemaakt . Pas in 1927 werd er een zetel bij gemaakt voor de meerderjarige  Prinses Juliana . In 1961 werd de laatste ( 5e) troonzetel vervaardigd voor Prinses Margriet . Dus in theorie zouden we in 2022 H.K.H. de Prinses van Oranje naast haar ouders op het troonpodium kunnen zien zitten op Prinsjesdag, ook voor haar zusters is er dan nog een troonzetel beschikbaar . De bekleding is inmiddels veranderd en Omroep West wist te melden dat de Troon voor Koningin Máxima voor de derde dinsdag in september ook opnieuw bekleed  is



 
 
eigen foto gemaakt  bij openstelling Ridderzaal
 


Maar het is onwaarschijnlijk dat we deze zetels zullen zien bij de Eedsaflegging door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, dus welke andere  tronen hebben we  nog  meer ....

De troonzetels die Koningin Beatrix en Prins  Claus  op 30 april 1980 gebruikt hebben werden voor dit doel in 1980 nieuw bekleed. Het zou kunnen dat de jonge Koning uit affiniteit met zijn ouders deze zetels  gebruikt op 30 april aanstaande. Maar  ik heb dit blog niet voor niets de titel 'Game of Thrones'  mee gegeven.



Of kiest hij toch voor de relatief eenvoudige zetels  van Koningin Juliana en  Prins Bernhard ?

 
 
 
 
 Dat de nieuwe Koning en Koningin verder terug zullen gaan in de de tijd lijkt mij onwaarschijnlijk maar het kan geen kwaad de oudere  tronen ook even de revu te laten passeren . Je weet  maar  nooit welke verrassingen het Koningspaar voor ons in petto heeft .
 
Koningin Wilhelmina koos voor haar inhuldiging in 1898 dezelfde troon als haar vader Koning Willem III in 1849 . Deze troon heeft geen gebrek aan kwastjes en tierelantijnen naar de mode van die tijd.  Speciaal voor de inhuldiging van Koningin Wilhelmina werd een vergelijkbare troon bij gemaakt in zelfde stijl voor de Koningin-Regentes die naast haar dochter op het troonpodium gezeten was . Deze  troon is  er ook nog en zou door Koningin Máxima gebruikt kunnen gaan worden.   
 
 
 
 
 
 
 
In het gebouw van de Tweede Kamer staat  nog een Troon van Willem III die  Zijne  Majesteit gebruikte tijdens het voorlezen van de troonrede in de oude vergaderzaal van de Tweede Kamer.
 
 
 
Zelf vind ik de troon van Willem II heel bijzonder maar ik denk dat deze neo gotiek niet meer past in onze tijd ,
 
 

 Stel je  je bovengenoemde tronen eens  voor  opgesteld voor het prachtige  koorhek van xe Nieuwe Kerk in Amsterdam
 
 
 
Het kan ook heel goed  een andere  onbekende  troon worden waar ik of iemand anders nog niet aan gedacht heeft .
 
Maar we zullen het zien op 30 april aanstaande .
 
Geraadpleegde literatuur : René Cleverens "De Oranje erfopvolging rond de eeuwwisseling"1997 
 
 

1 opmerking:

  1. Wat een interessant artikel!
    Ik ben benieuwd welke troon gebruikt gaat worden..

    BeantwoordenVerwijderen