maandag 3 december 2012

Uit mijn verzameling (2)

De schrijver van het meest gevonden boek over Koninklijke  Huizen  op ruilbeurzen en in de tweede hands boekhandels : Dr Jan Waterink

Een verzameling Oranje memorabilia zoals het mijne bestaat niet louter uit topstukken en unieke exemplaren, hoezeer je daar ook naar streeft . Voor een volledige verzameling is het soms ook nodig om dingen op te nemen die verre van uniek zijn.
 
Eén van die dingen ( ik bezit inmiddels al 13 exemplaren !!) is het boek : “Onze jonge Koningin thuis van Dr. L. Waterink (1890-1966). Het  lijkt wel of dit boek en diens pedant   "Onze prins in het publiek en binnenskamers" uit  1951 destijds huis aan huis verspreid is. Vrij vaak is er op verjaardagen , feestjes en partijen wel iemand die mij verteld dat na het overlijden van een oude tante een bijzonder boek tevoorschijn is gekomen.  En ja  hoor ,negen van de tien keer is dat dan “Onze jonge Koningin thuis “. Ik kan het meestal niet over mijn hart verkrijgen om de gulle gever uit de droom te helpen en te  vertellen dat dit boek echt geen unicum is . Bijzonder wordt het wel als de originele stofomslag er nog om heen zit , maar dat zie  je  nog  maar zelden !
De zeldzalme stofomslag

 

Als ik soms wat zit te zoeken tussen de Koninklijk Huis  spullen op Marktplaats kan ik een glimlach vaak niet onderdrukken als  ik zie dat dit boek daar te koop wordt aangeboden met  aanprijzingen als  ; bijzonder, zeldzaam  en dan ook nog stellen “geen onzin biedingen vanaf € 20= !!!!)

Als je naar de titels van hoofdstukken uit dit boek kijkt voel je meteen iets van de sfeer waarin dit boek geschreven is .

Inhoud:

 Er gaat wat groots gebeuren - Geboorte - Prinses Juliana - Voor de eerste Wereldoorlog - Het Prinsesje voor de schooljaren - De eerste Wereldoorlog - De eerste schooljaren - Malieveld 1918 - De twintiger jaren - van 10 tot 18 jaar - Staatsrechtelijk meerderjarig en studente - De laatste tien jaren voor de grote druk - Donkere dagen - Van romannetjes der journalistieke verbeelding - Het begin van een roman, die werkelijkheid werd - Prins Bernhard van Lippe Biesterfeld - Verlovingstijd - Drie gelukkige jaren - In ballingschap - Teruggekeerd - Paleis Soestdijk - Gezinsleven op Soestdijk - Onze jonge Koningin.... - ......en haar volk

 

Het boek wordt veelal als ‘biografie’ gepresenteerd maar in feite is er voor de korte levensschets van de dan net aantredende Koningin Juliana geen diepgravend onderzoek gedaan. De heer Waterink kan in zijn ijdelheid niet nalaten door te laten schemeren, en soms  zelfs  meer dan dat  dat hij de jonge Koningin en Prins van nabij meemaakt. In het boek zijn zelfs aantekeningen en relativerende opmerkingen in het manuscript door Koningin Juliana opgenomen. Later in de crisis rond  gebedsgenezeres Greet Hoffmans zal Dr. Waterink zijn loyaliteit van de Koningin naar de Prins verleggen.   


De hieronder afgebeelde plattegrond van het woonpaleis van Koningin Juliana en Prins Bernhard zou in onze tijd niet meer zonder risico kunnen worden gepubliceerd. In 1948  dacht  niemand er kennelijk aan dat kwaadwillende lieden iets zouden kunnen doen met deze informatie.

 In het boek worden door Waterink alle  met letters  aangeduide  ruimtes uitgebreid beschreven


 
 
 

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk! (om een exemplaar van het boek te hebben) maar 13 is té(!) haha. Er goed getimed dit blog! Want misschien krijg je a.s. donderdag nu eens minder/geen exemplaren van dit boek cadeau :)

  Er staan mooie foto's in het boek he!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Vivian dit exemplaar wat ik voor scannen heb gebruikt is zo slecht dat ik die wel bij het oud papier doe. Je houdt dus niet aleen mijn score bij op Twitter maar ook mijn verjaardag, leuk ! Ik heb de blog nog iets aangevuld.

   Verwijderen
 2. Ja, van dit boek heb ik inderdaad ook al meerdere exemplaren in handen gehad. De foto's vind ik wel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk Jenny dat er zo wel wat meer titels zijn die we telkens weer tegen komen op ruilbeurzen en dergelijke. Bedankt voor je aardige reactie en het volgen van mijn Blog.

   Verwijderen