vrijdag 30 november 2012

Koningin Wilhelmina der Nederlanden (31 Augustus 1880-28 November 1962)

Koningin Wilhelmina in een publicatie uit 1938 het jaar waarin zij veertig jaar regeerde

Op 28 november 2012 herdacht Nederland dat vijftig jaar eerder H.K.H. Prinses Wilhelmina overleed op Paleis Het Loo te Apeldoorn. In de media is ruime aandacht aan deze  herdenking geschonken . Op Paleis Het Loo ( nu een museum voor de geschiedenis van het Huis Oranje Nassau) is een interessante tentoonstelling ingericht over de laatste 14 levensjaren van de afgetreden Vorstin.  Deze  tentoonstelling werd  op 27 november jl. officieel  geopend  door H.K.H. Prinses  Margriet Francisca der Nederlanden.

Vandaag wil ik hier op dit blog enkele beelden tonen van een bijna vergeten ( eerste) deel van Koningin Wilhelmina's Regering. Al in 1938 voelde  Koningin Wilhelmina dat haar  Regeringsperiode ten einde moest lopen . De smeekbeden van haar  dochter en schoonzoon deden haar besluiten 'nog even' te blijven. Het zwaarste moest toen nog komen , de tweede  wereldoorlog.

Koningin Wilhelmina heeft  altijd  een sterke  band  gevoeld met de strijdkrachten en de Landsverdediging had  haar intense belangstelling en vormde vaak reden tot meningsverschillen met de ministers en speciaal met die van van Oorlog en van Marine ( voorlopers van Defensie) . De Koningin ging vaak te paard de diverse leger oefeningen aanschouwen .
Koningin Wilhelmina voelde zich gesterkt door haar innig geliefde voorvaderen met welke  zij zich steeds omringde . Beroemd  is het verhaal dat zij saluerend werd gezien voor het portret van haar grote voorbeeld Stadhouder-Koning Willem III ( tevens de bouwheer van haar geliefde Paleis het Loo )

Voor haar moet de hieronder afgebeelde kaart uit 1909 bijna een weergave van de realiteit zijn geweest . Bij de geboorte van Prinses Juliana zijn alle Koningen, Koninginnen en Stadhouders 'vanuit Delft ' naar het Paleis gekomen om hun goede gaven aan de jonge Prinses aan te bieden.Er is veel meer te  schrijven over het lange leven van Koningin Wilhelmina. Voor nu wil ik volstaan met deze niet zo bekende  beelden .

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten