vrijdag 25 april 2014

Een nieuw portret van de Koning in de Raadszaal van Amersfoort

Op donderdag 24 april 2014 werd het nieuwe portret van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander voor de Raadszaal officieel overgedragen aan de Gemeente Amersfoort, mijn woonplaats. 

Jarenlang stond op deze plaats de portretbuste van zijn moeder Koningin Beatrix vervaardigd door Mari Andriessen, nog in de tijd vóórdat zij Koningin  werd  ( duidelijk te zien aan de haarstijl ) en tijdens zijn lessen beeldhouwen aan haar op Kasteel Drakensteyn .


Dat de gemeente voor dit portret koos en niet voor de door de RVD aangeleverde serie portretten toont al aan dat de Gemeenteraad Amersfoort zijn eigen weg ging , net als  nu .


De spanning is te snijden , de genodigden in de Raadszaal houden de adem in

Na het aftreden van Koningin Beatrix op 30 april vorig jaar was het ook voor Amersfoort zaak uit te zien naar een portret van het nieuwe Staatshoofd.

Omdat we mogen verwachten dat de Koning nog decennia zal regeren wilde men in Amersfoort een 'duurzaam beeld'. Burgemeester L.M.M. Bolsius wenste geen gedoe met ellelange discussies  in de raad over het nieuwe beeld en benaderde Jan-Willem van Lieshout ( deurwaarder der Goede Doelen)  om het portret te realiseren als geschenk van de stad aan de stad.

Er werden vier kunstenaars gevraagd om een idee voor een portret aan te leveren uiteindelijk is gekozen om Margriet Eyken de opdracht te geven .


 
De naam 'Willem' heeft de kunstenares bewust aan de achterzijde van het keramisch beeld geplaatst  omdat 'Alexander' meer de eigen naam van de Koning is en meer verbonden is met zijn persoonlijkheid dan het historisch verplicht geachte  Willem.  Het beeld moet vanaf elk punt in de zaal goed zichtbaar zijn . Daar is in het geheim in de avonduren op getest .
Geen opmerkingen:

Een reactie posten