vrijdag 28 november 2014

28 november 1962 Overlijden van Koningin Wilhelmina

Op woensdag 28 november 1962 overleed op Paleis het Loo  H.K.H. Prinses Wilhelmina der Nederlanden, Koningin der Nederlanden van 1890-1948 op tweeëntachtig jarige leeftijd .

Portret van Prinses  Wilhelmina  door  Bob Bruyn  (1906-1989)voor  de Oranje  galerij in het stadhuis van Kampen. Omdat zij als enige  der  Oranje vorsten niet als  regerend Vorst is  weergegeven  stelde zij zelf voor zittend  te  worden afgebeeld  in tegenstelling  tot haar voorgangers  en opvolgers.

We schrijven wel op Paleis het Loo maar de Prinses bewoonde  daar slechts een klein appartement. Deze kamers waren sober van inrichting. De trap naar haar kamers had men met extra leuningen  versmald zodat ze goed  grip kon hebben. Er was navraag gedaan over de mogelijkheden van een trapliftje voor de oude Koningin maar dat vond  zij te kostbaar voor die enkele  jaren die haar nog reste.  In de loop der jaren was haar leefomgeving letterlijk en figuurlijk kleiner geworden. Vlak voor haar overlijden liet zij het bed van haar moeder komen om daar in te sterven . Na haar dood werd haar secretaire, die van haar vader was geweest  verzegelt . Het verhaal gaat dat zij daaraan nog een brief  had geschreven aan 'broeder Johannes', Paus Johannes XXIII.(1881-1963) Ook "Eenzaam maar niet alleen" is aan deze secretaire geschreven.

tekening van de bejaarde Prinses WilhelminaOp 8 december was haar  uitvaart  op haar  nadrukkelijke wens  in het  wit . De witte lijkkoets staat in de stallen van Paleis het Loo.
De opstelling  tijdens de tentoonstelling  "Wilhelmina's levensavond" n.a.v. de 50ste herdenking  van haar overlijden in 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten