donderdag 30 april 2015

Nog één keer 30 april 2013


Vandaag precies twee jaar geleden begon Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aan Zijn regering. Ik wil hier  wat persoonlijke observaties delen van die gedenkwaardige dag .

Met dit blog de Staat van Oranje wil ik in de eerste plaats de historie en kunst culturele aspecten van het Koningschap belichten. Maar op de Dam heb ik me misschien meer dan ooit onderdeel gevoeld van de geschiedenis van Nederland & Oranje!  Nu twee jaar later is  het ook de facto 'geschiedenis

Het Paleis op de Dam in de ochtend van 30 april 2013

Voor mij was het de tweede troonswisseling  die ik  in mijn leven  meegemaakt heb.  In 1980 viel de inhuldiging samen met mijn eindexamen  MAVO in de eerste week van mei en de grimmige sfeer in Amsterdam droeg niet bij tot een welwillendheid van mijn moeder en leraren om mij af te laten reizen naar de hoofdstad .  Ik moest het doen met de TV-reportage en gedurende de dag moest ik toegeven dat het besluit niet te gaan een verstandige was geweest.


In 2013 was de sfeer in Amsterdam anders en ook  ik was nu ouder en hopelijk wijzer . Na de aankondiging van Koningin Beatrix dat zij op 30 april zou aftreden stond voor mij vast dat ik erbij zou zijn.
televisie toespraak van Hare Majesteit de Koningin waarin zij haar aanstaande aftreden bekend  maakt


Echter eind maart werd ik ziek en het hoesten en kuchen hield maar aan. Uiteindelijk bleek het om een longontsteking te gaan die zeer hardnekkig was . Koninginnedag kwam in zicht en ik werd maar niet beter. Ik zag me zelf al zittend op de bank voor de televisie  met een HEMA tompouce. Het idee dat ik er niet bij zou kunnen zijn beklemde me meer dan ik hier onder woorden kan brengen.

Ook mijn werkgever toonde zich bezorgd  dat ik die grote dag toch niet kon laten schieten en er werd me te verstaan gegeven dat  ik wat hen betreft mocht gaan, ook als dat een paar extra ziektedagen zou opleveren . Consultatie  bij mijn huisarts  leverde ook geen bezwaar op. Wat ik wel voor haar achterhield was dat ik de avond voor de inhuldiging al post zou vatten op de Dam!

Het weekeinde vóór de Inhuldiging ging ik naar Amsterdam om in ieder geval de versieringen te hebben gezien. Het was zo heerlijk voorjaarsweer  dat ik daar en toen besloot toch te gaan. Ik zag er de opbouw van de Passerelle ( wat ik tot die tijd in mijn onschuld een pergola  had  genoemd) en werd  enthousiast  toen ik zag  dat  de baldakijnen  aan de Nieuwe  Kerk en het Paleis die van Koningin Juliana 's inhuldiging in 1948 waren.

De zondag vóór de Inhuldiging . de passerelle  wordt opgebouwd
 
Het baldakijn uit 1948 op de vroege ochtend van 30 april 2013 
In de avond van 29 april arriveerde ik op de Dam . Goed warm aangekleed  met zelfs een hoodie, niet normaal mijn kledingkeuze maar  nu zo kort na de longontsteking wel een praktische oplossing . Van echt slapen op de Dam kwam niets want de kroegtijgers vonden het machtig interessant om met ons 'oranje gekkies' op de foto te gaan en we werden volop uitgehoord  over onze motieven om hier een nacht voor op de Dam te slapen. Tot in de vroege uurtjes  konden we naar de wc van de BurgerKing  op de Kalverstraat . Het werd  spannend  toen een Tv-ploeg van de Japanse  televisie  alles in het werk stelde om op de prominente plek te komen waar wij stonden. Er werd geld geboden, er werd wat geduwd . De Japanse correspondent vertelde me : "It is very  important we have to film our Crown-Princess "Ik antwoorde hem  heel gedecideerd dat zij het niet begrepen want wat  hier werkelijk belangrijk was,  dat ik mijn Koningin gedag wilde zwaaien en mijn nieuwe  Koning hartelijk wilde begroeten ! Uiteindelijk hebben we de nacht en de 'Kroningsdag'  vreedzaam naast elkaar  gestaan . Zij hadden hun beelden van kroonprinses Masako en wij de 'balkonscene'.

'De 3 musketiers' Jan Dirk, Johan en ik in de nacht die je wist dat zou komen 29/30 april 2013 
 
Amsterdam ontwaakt
 
 

De jarige Mr. Professor Pieter van Vollenhoven groet de massa's  op de Dam   
 
 Hét moment is daar
 
 
 
De Dam staat vol
 

Het Koninklijk Paar  met  de Prinsesjes
 
 
 TV beelden van de geëmotioneerde schrijver van dit blog, voor het eerst zie ik hier dé Koning  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Geen opmerkingen:

Een reactie posten