dinsdag 8 maart 2016

Het is Prinsjesdag !*
Want op 8 maart 1748 werd de laatste Stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland, Friesland, Overijssel en Stad en Lande van Groningen geboren . Hij was de zoon van Stadhouder Willem IV en 'the Princess-Royal' Anne van Hannover . Hij was drie jaar toen zijn vader overleed. Hij kwam daarna onder de voogdij van Lodewijk Ernst hertog van Brunswijk-Wolfenbüttel 


Willem V trouwde op 4 oktober 1767 19 jaar oud met de net zestien jaar oude, Frederika Sophia Wilhelmina van Hohenzollern van Pruisen in het stadsslot van Berlijn. Ze zagen elkaar voor het eerst op de dag voor de huwelijkssluiting. Enkele dagen later vertrokken ze naar Nederland. Uit dit huwelijk werden 5 kinderen geboren, van wie 1 dochter en 2 zoons de volwassen leeftijd bereikten.
Haar eerste kind, een zoon, stierf bij de geboorte (1769). Er volgden een dochter, Louise (1770), een doodgeboren kind (1771), en twee zoons: Willem Frederik, de latere koning Willem I (1772-1843), en Willem George Frederik (1774-1799)Op 20 jarige leeftijd werd Willem V in 1768  meerderjarig en aangesteld als Erfstadhouder van de Republiek van de Verenigde Nederlanden. Prins Willem bleek een erudiet stadhouder te zijn met een fabelachtig geheugen, maar hij was daarnaast slordig en een stevige drinker. Over Willem V wordt  door  historici  hard geoordeeld. Over Prinses Wilhelmina is men aanzienlijk milder.

Willem V verbleef ook enige tijd  in mijn woonplaats Amersfoort in het huis met de paarse ruitjes als gast  van de joodse tabakshandelaar  Benjamin Cohen . Als  dank voor de gastvrijheid schonk het  Stadhouderlijk Paar de Joodse gemeente Amersfoort een Staatiejurk van de Prinses die gebruikt werd als voorhang  voor de Thora  rollen  ! Er zijn maar weinig  inwoners  van de stad  met  dit  feit  bekend .


Er  is in Amersfoort ook geen enkel gedenkteken voor de Stadhouder opgericht en het huis waar  hij verbleef heeft  een wapenschild van een latere bewoner Kardinaal de Jong  boven de deur  geplaatst .het huis  van Benjamin Cohen in de volksmond het  huis  met de paarse  ruitjes

* de oorsprong van de  term Prinsjesdag zou volgens  één der verklaringen terug te voeren zijn op de viering  van de verjaardag van Stadhouder Willem V. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten