maandag 17 maart 2014

165 jaar geleden overleed Koning Willem II

Op 17 maart 1849 overleed Z.M. Koning Willem II in Tilburg. De Koning staat dezer dagen volop in de belangstelling . Zijn biografie  door Jeroen van Zanten is eind vorig jaar gepubliceerd.

ISBN: 9789461051851
Gebonden met stofomslag
Geïllustreerd, deels in kleur
15 x 23 cm
600 blz.
Verschenen: November 2013

€ 39,90


In  het Dordrechts museum  is een grote  tentoonstelling aan de Koning en diens Kunstverzameling  gewijd. Met als blikvanger Wexy , het opgezette paard van Willem II .


Wexy ( eigen foto)





©Dordrecht.net

 

 
 


Verwacht van mij hier dus geen uitgebreid exposé over het leven en werk van Koning Willem II . Ik verwijs graag naar de publicaties die dit jaar het licht ( zullen)  zien  in het breder kader van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

 detail van de poster voor de tentoonstelling die tot 16 juni 2014 te zien is  in het Dordrechts Museum

Willem II was een romanticus , een dromer. De Koning met de kortste regering ( 1840-1849) maar zeker niet de minst interessante. Zelf heb ik een lichte voorkeur voor deze Koning al was het maar omdat ik zijn geboortedag deel.  En altijd al ik in Den Haag ben kijk ik op naar zijn imposante ruiterstandbeeld op het Buitenhof  en ik groet hem , welgemeend .

 

 

Koning Willem II op Wexy Buitenhof (eigen foto)




 
De Koning als Prins van Oranje Koninklijk Paleis te Amsterdam
 
 
 
 
 
 Begin maart wenste de koning zich voor korte tijd terug te trekken in het door hem geliefde Tilburg waar hij een Paleis liet bouwen, wat hij zelf nooit  verwezenlijkt heeft gezien . Het gebouw is nu het Gemeentehuis van Tilburg


 Op 13 maart nam hij afscheid van Koningin Anna Paulowna  en reed per koets naar Rotterdam.
In Rotterdam was Willem II gekleed in een lange mantel met als hoofddeksel zijn typische Russische muts. In de haven wilde hij een in zijn opdracht in aanbouw zijnde stoomjacht bezichtigen. Bij het aflopen van de trap raakte hij met zijn laars verward in zijn mantel en viel van zes treden af. Onmiddellijk daarna stond hij weer op en op de ontstelde vragen reageerde hij met een geruststellend: "Het is niets."
Toen de koning via Geertruidenberg  naar Tilburg reisde, werd hij door de menigte toegejuicht. Maar tegen de gewoonte in werd er vanuit het rijtuig niet gereageerd. Het slechte weer deed de koning geen goed en hij had de mantel dicht om zich heen geslagen.
 
In Tilburg werden de gezondheidsproblemen erger. Willem II was niet meer in staat om staatsstukken te bestuderen. Twee dagen lang was de koning ernstig kortademig. Op 16 maart kwam zijn zoon Hendrik op bezoek, waardoor zijn zin enigszins verbeterde. Toen koningin Anna  kort daarna ook arriveerde, werd zij niet meer toegelaten. Zij luisterde van achter de deur gespannen of zij zijn dierbare stem hoorde. Op 17 maart werd zijn toestand zeer kritiek.

Het sterfbed van Willem II, met zijn vrouw Anna Paulowna aan zijn zijde, een kamerdienaar achter hem en dokter Everard, de lijfarts van de koning, rechts van hem. Het geheugen van Tilburg



de laatste wilsbeschikking van Willem II door Nicaise de Keyser 1849 (detail )



Rond drie uur kreeg Willem II een ernstige aanval van kortademigheid, waarbij hij zijn arts in de armen vloog. Deze zette hem terug in zijn stoel, waarna hij stierf. Koningin Anna Paulowna was zo geschrokken dat zij zich gillend op zijn levenloze lichaam wierp. Enkele dagen heeft zij urenlang geknield bij zijn lijk gezeten.
Willem II wenste na zijn dood niet gebalsemd te worden en had in zijn testament opgenomen dat de 'houten kist, die zijn gebeente bevatten moest' de vorm moest krijgen van 'zijn lijk' en hij 'gekleed in de gewoone tenue, die hij bij zijn leven droeg' moest worden bijgezet: 'De kist is dus aan het hoofd smal, aan de schouders breed en aan de voeten smal toe lopende. Van ’t fijnste hout gemaakt, werd ze aldus in de vierkante looden kist geplaatst'. Op 3 april werd Willem II opgehaald om de volgende dag bijgezet te worden in de grafkelder in Delft
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten