maandag 10 maart 2014

Hét Huwelijk van de Eeuw !!

Hét Huwelijk van de Eeuw of 'Het Huwelijk' volgens  Prins Claus  jaren later.  Dat was het  zeker op 10 maart 1966 .

Prinses Beatrix trouwde toen met Claus von Amsberg. Een omstreden huwelijk vanwege de Duitse afkomst van Prins Claus en het feit  dat hij In maart 1945 werd ingedeeld bij de negentigste pantserdivisie in Italië werd als groot bezwaar ervaren. De Tweede Wereldoorlog lag nog te vers in het geheugen en  nuances als  dat hij niet meer aan gevechtshandelingen had deelgenomen gingen verloren in het heetst van de strijd. De huwelijksdag ging dan ook met protesten gepaard ( de beruchte rookbom) en dat  ging ook aan het Koninklijk Gezelschap niet ongemerkt voorbij.

Jarenlang is de mythe in stand gehouden dat Prinses Beatrix zélf de Huwelijkssluiting in de Hoofdstad Amsterdam doorgedrukt heeft. Dat bleek na publicaties midden jaren negentig niet juist te zijn.

Sinds enige tijd hangt er in de Oostvleugel van Paleis Het Loo te Apeldoorn een groot schilderij van de huwelijksdag in de Westerkerk ,  geschilderd door Bob Bruyn (1906-1989).  een goede bekende van Prinses Beatrix . De schilder was getrouwd met Katinka Rood , jarenlang de beeldhouwlerares van Beatrix . Bob Bruyn heeft later ook een officieel portret ( Nederlandse Antillen)  van de Koningin geschilderd.


  Bob Bruyn 10 maart 1966  Huwelijk Prinses Beatrix en Prins Claus ( detail ) © Calvero.nl

In haar afscheidsrede op de vooravond van haar abdicatie sprak de Koningin met warmte over haar echtgenoot en onderstreepte  zij in niet mis te verstane  bewoordingen zijn belang voor haar Koningschap en de Monarchie in Nederland. Letterlijk zei ze :

TV toespraak H. M. Koningin Beatrix 29 april 2013

Bij dit alles heb ik het grote geluk gehad mij gesteund te weten door Prins Claus. Door zijn nuchtere waarneming en relativerende benadering heeft hij bijzonder veel voor mij betekend. Met zijn inspanning voor ruimtelijke ordening, milieu, ontwikkelingssamenwerking en cultuur heeft hij de aandacht gericht op essentiële onderwerpen in de samenleving. Onze zonen heeft hij jong geleerd een open oog te hebben voor ontwikkelingen in de maatschappij en noden in de wereld. Zo heeft Prins Claus ook ons Huis dichter bij de tijd gebracht. Wellicht zal de geschiedenis uitwijzen dat de keuze voor deze echtgenoot mijn beste beslissing is geweest."

De weerstand die er aanvankelijk was tegen Prins Claus als echtgenoot van troonopvolgster Prinses Beatrix verdween vrij snel toen men Claus beter leerde kennen.

Op een dag als vandaag mogen we in dankbaarheid  terugdenken aan het goede wat uit dit Huwelijk is voortgekomen. Veel  van hun vader zal Prinses Beatrix terugzien in haar zonen. Schrijnend is het dat ze Prins Friso nu al moet missen.

Koning Willem-Alexander vult zijn Koningschap op eigentijdse wijze in maar de invloed van zowel Koningin Beatrix als Prins Claus is onmiskenbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten